Saturday, September 27, 2014

Takde Idea Nak Jual Apa?



Semakin hari semakin ramai yang ingin menceburi bidang bisnes.
Namun, ramai juga yang masih tercari-cari apakah barangan atau servis yang boleh diniagakan. 
Di sini saya kongsikan beberapa cadangan bisnes yang boleh dilakukan, antaranya:
Perkhidmatan:
Pakaian:
Makanan:
Ternakan:
  • Kambing
  • Lembu (untuk ibadah korban raya haji nanti)
  • Itik (telur itik mahal, tambah-tambah telur masin)
Bisnes tanpa modal atau modal yang sangat minima:
Jadi pemborong:
Idea-idea bisnes lain boleh rujuk di sini.

Wednesday, April 20, 2011

Sudah berpindah..

Sis Fiza sudah berpindah. tapi bukan berpindah rumah...berpindah blog sahaja...hehe

Rakan-rakan di jemput ke rumah baru Sis Fiza di www.sisfiza.com

Terima kasih kerana berkunjung ke sini... =)

Friday, January 28, 2011

Tanda-tanda Windows Tak Original (Pirate)

Di sini saya kongsikan foto antara tanda-tanda menggunakan Windows tak original (pirate)




Thursday, January 27, 2011

Simpan Activation Code

Apabila anda membeli software yang original, anda akan dibekalkan dengan kod. Sis Fiza nasihatkan anda simpan kod tersebut sehinggalah tamat tempoh software tersebut.
Perisian Antivirus Kaspersky contohnya tempoh penggunaan lesen yang dberikan adalah selama setahun. Sekiranya dalam masa setahun itu, anda ada 're-install Windows' (format) komputer anda, kod tersebut masih lagi boleh digunakan.
Sis Fiza nukilkan di sini perkara ini sebab ada pelanggan yang bertanyakan adakah dia perlu membeli antivirus yang baru sedangkan dia baru sahaja sebulan menggunakan Kaspersrky ini dan masih berbaki 11 bulan untuk tamat tempoh. Jawapannya, tak perlu beli yang baru, melainkan sekiranya kod yang asal hilang.

Wednesday, January 26, 2011

Paparan Windows terbalik?

Paparan Windows terbalik 180 darjah?

Kenapa boleh jadi macam ni?
Macam mana nak supaya kembali seperti asal?
Jangan risau…
Senang je nak ubahnya…
Anda hanya perlu tekan key 'Ctrl + Alt + Arrow (ke kiri / ke atas / ke depan / ke bawah) ' sekaligus…
Paparan akan berubah kepada kedudukan asal seperti ini…

Monday, January 24, 2011

Kapasiti hard disk penuh?

Artikel sebelum ini Sis Fiza kongsikan punca hard disk penuh dan cara untuk mengatasinya adalah dengan membuang atau memindahkan fail yang tidak penting ke tempat lain.

Bagaimana pula sekiranya fail sudah dipindahkan atau fail yang disimpan berkapasiti kecil sahaja tetapi saiz hard disk tetap penuh?

Itu tandanya komputer anda diserang virus. Anda perlu scan virus pada setiap 'partition' tersebut. Sekiranya tiada perubahan, komputer anda perlu diformat (re-install Windows).

2 foto di bawah menunjukkan perbandingan antara disk penuh dan yang masih mempunyai ruangan kosong…

Ruangan yang digunakan berwarna biru - hard disk penuh...

Ruangan yang masih kosong berwarna pink

Cara untuk melihat ruangan ini adalah:
Right Click Local Disk tersebut (C/D/E)  – Properties – General

Friday, January 21, 2011

Gambar Ikon Hard Disk Berwarna Merah


Pelanggan: Sis Fiza, boleh tolong cek komputer saya tak?

Sis Fiza: InsyaAllah, boleh.. Komputer ada masalah apa ye?
Pelanggan: Komputer saya kena virus sebab ikon 'hard disk drives' di komputer saya bertukar warna merah. Biasanya berwarna biru kesemuanya. (seperti yang terdapat pada foto di atas). Lepas tu ada keluar 'pop up'  yang ditulis lebih kurang macam ni.."virtual memories too low…"  dan komputer jadi 'slow'. Saya nak tambah RAM jugalah. Sis Fiza boleh tolong formatkan dan tambahkan RAM tak?
Sis Fiza: Ok, nanti saya cek detail dulu, kalau perlu format, barulah saya formatkan komputer ni.
**********************************************************************
Bagaimana dengan komputer anda?
Adakah mengalami situasi seperti ini juga?
Di mana pula terletaknya ikon ini?
Anda hanya perlu klik My Computer, ia terpapar di situ. (ikon seperti ini biasanya terdapat di komputer yang menggunakan Windows Vista dan Windows 7)
Setelah Sis Fiza cek komputer tersebut, Sis Fiza dapati ia bukanlah diserang virus, sebaliknya fail yang disimpan di 'partition' yang bertanda merah tadi terlalu besar,  sehingga hampir memenuhi kapasiti yang dibenarkan. Folder 'Videos'  sahaja  menghampiri 50GB saiznya!
Jadi, Sis Fiza nasihatkan supaya pelanggan tersebut membuang fail-fail yang tidak penting, atau pindahkan fail-fail ke 'external hard disk' .
Setelah dibuang semua fail yang tidak penting, ikon hard disk tadi kembali berwarna biru dan komputer pun makin laju berbanding sebelum ini.
Jadi..komputer ini tak perlu format dan tak perlu tambah RAM, memadangkan RAM sedia ada sudah besar.

Thursday, January 20, 2011

Doa Naik Kenderaan

Entri ini sukalah Sis Fiza kongsikan dengan pembaca sekalian  doa naik kenderaan yang abah Sis Fiza ajar…

"Ya Allah Ya Tuhan kami, lindungilah hamba-hambaMu ini daripada kejahatan diri ini, kejahatan kenderaan yang kami naiki ini serta daripada kejahatan jalan yang kami lalui ini..Peliharalah kami Ya Allah".. Amin…

Moga kita selamat dalam perjalanan… InsyaAllah…

Ya Allah Ya Tuhanku… rahmatilah daku, suamiku, ummi dan abahku, ming & abah mertuaku,  adik-beradikku, ipar-duaiku, datuk dan nenekku, guru-guruku, saudara-maraku, sahabat-handaiku, serta seluruh kaum Muslimin dan Muslimat… 
Ya Allah..kami tidak layak untuk memasuki SyurgaMu..tetapi..kami tidak terdaya menahan siksaan api nerakaMu Ya Allah..
Ampunilah dosa-dosa kami Ya Allah..Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dosa hambaMu..

Saturday, January 15, 2011

Beberapa program tidak berfungsi selepas format komputer (siri 2)

Artikel sebelum ini Sis Fiza kongsikan mengapa beberapa program seperti webcam, speaker, bluetooth,  internet, tidak berfungsi selepas format (reinstall Windows). Sebabnya sudah Sis Fiza nyatakan iaitu tidak dimasukkan driver (pemacu) pada komponen komputer.
Entri kali ini Sis Fiza ingin kongsikan pula di manakah kita boleh dapatkan driver ini?
1) Daripada CD driver yang dibekalkan semasa membeli komputer. Pastikan CD driver tersebut sama dengan Windows yang kita gunakan sekarang (Windows XP, Vista atau Windows 7). Bagaimana pula kalau CD tersebut tiada ataupun sudah hilang? Jangan risau, boleh cuba dengan cara di bawah ini.
2) Download perisian daripada website berdasarkan jenama  komputer. Di bawah ini saya letakkan beberapa pautan website yang boleh anda dapatkan driver tersebut.
Foto ini menunjukkan driver bagi semua komponen komputer telah dimasukkan dengan sempurna. Tiada lagi tanda soal yang berwarna kuning.

Friday, January 14, 2011

Beberapa program tidak berfungsi selepas format komputer

Ada pembaca blog tanya Sis Fiza kenapa lepas format komputer ada beberapa program (software) tidak dapat berfungsi contohnya headphone tidak boleh guna, webcam tak menjadi, laptop tidak mengeluarkan bunyi, paparan pada komputer tidak jelas (sharp) dan beberapa perkara lain lagi yang timbul. Beliau mahu Sis Fiza buatkan satu artikel cara-cara untuk mengatasi masalah ini.

Terima kasih Sis Fiza ucapkan kepada saudari yang membahasakan diri beliau Hafizahnik (eh, macam mana Sis Fizalah..hehe) atas pertanyaan yang cukup bagus ini. Dan maaf dipinta kepada saudari atas kelewatan memasukkan artikel ni.

Sekiranya berlaku perkara yang dinyatakan di atas, itu antara tanda-tanda driver (pemacu) tidak dimasukkan selepas format. Setiap hardware (perkakasan di komputer) memerlukan driver untuk menggerakkannya. Seperti keretalah, kalau tiada pemandu, kereta tidak dapat bergerak hatta kereta mainan sekalipun tetap memerlukan 'remote control' untuk menggerakkannya.

Di mana kita boleh kesan komputer mempunyai driver yang cukup atau tidak? Mudah sahaja. Ikut arahan di bawah:

Bagi pengguna Windows XP:

Right Click My Computer - Properties - Hardware - Device Manager


Bagi pengguna Windows Vista dan Windows 7:

Right Click My Computer - Properties - Device Manager



Tanda soal yang berwarna kuning seperti dalam foto ini menunjukkan driver komputer bagi sesetengah hardware tiada. Inilah punca beberapa program tidak dapat berfungsi sepertimana biasa selepas format komputer.


Bagaimana caranya untuk memasukkan driver tersebut? Nantikan artikel Sis Fiza yang seterunya.

Thursday, January 13, 2011

Sis Fiza melangkah setapak lagi...

Bismillahirrahmannirrahim…

Alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran dirafakkan kepadaNya kerana dengan izinNya, Sis Fiza dapat melangkah setapak lagi dalam dunia IT ini dengan..... 

Untuk membaca sambungannya sila klik di sini... hehe

Tuesday, January 11, 2011

Resepi Kejayaan...


"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya:
1) menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan 

2) memelihara kehormatan mereka; dan 

3) janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan 

4) hendaklah mereka menutup belahan leher baju dengan tudung kepala mereka; dan 

5) janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada 
  1. suami mereka, atau 
  2. bapa mereka, atau 
  3. bapa mertua mereka, atau 
  4. anak-anak mereka, atau 
  5. anak-anak tiri mereka, atau 
  6. saudara-saudara mereka (adik-beradik), atau 
  7. anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki (anak saudara), atau 
  8. anak-anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan (anak saudara), atau 
  9. perempuan-perempuan Islam, atau 
  10. hamba-hamba mereka, atau 
  11. orang gaji lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau 
  12. kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan
6)  janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan 

7) bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu BERJAYA!"

Tujuh resepi kejayaan ini bersumberkan Surah An-Nuur ayat 31. Semoga kita semua tergolong dalam golongan ini. Amin.. 




Monday, January 10, 2011

Cara menukar kedudukan garisan pada 'footnotes'

Entri ini Sis Fiza ingin kongsikan bersama pembaca sekalian cara-cara untuk menukar kedudukan garis pada 'footnotes' dari sebelah kiri ke kanan, yang menggunakan perisian Microsoft Word 2007 .

Bagaimana mahu mengalihkan garis footnotes dari kiri ke kanan?
Ikuti arahan di bawah ini…




Langkah 1

Taipkan ayat untuk diletakkan notakaki (footnotes).




Langkah 2

References - Insert Footnotes -

Taipkan bahan rujukan di tepi nombor yang tertera pada footnotes -

Alihkan ke kanan seperti biasa (allign text right)




Langkah 3

Kedudukan footnote terkini…

Kemudian klik View – Web Layout



Langkah 4

Setelah klik Web Layout, jadilah macam ni



Langkah 5

Klik References – Show Notes -

All Footnotes – Footnotes Separator




Langkah 6

Home – Allign Text Right




Langkah 7

View – Print Layout




Langkah 8

Dannnnn….nilah hasilnya… Selamat Mencuba!



Terima kasih saya ucapkan kepada kakanda Kak Siti Hasliza (senior Maahad Muhammadi Pasir Pekan dulu) yang bertanyakan saya cara nak ubah garisan tu.. lama dah tak buat assignment..terlupa pula.. try godek-godek sendiri tak dapat..

Sis Fiza pun gunakan 'talian hayat' melalui FB Sis Fiza.. Terima kasih juga kepada rakan FB, Al-Ukht Akmal Mursyida atas pertolongan beliau. Semoga sedikit pengetahuan yang dikongsikan ini dapat membantu para pembaca di luar sana untuk membuat footnote dengan betul. Teringat masa di UIA dulu, subjek khusus yang membincangkan tajuk ini adalah Research Methodology...

Sunday, January 9, 2011

Selamat Menyambut Tahun 2011

Assalamualaikum WBT..

Masih belum terlewat rasanya untuk Sis Fiza ucapkan 
Selamat Menyambut Tahun 2011 
buat pembaca semua. 
Semoga tahun 2010 yang lalu 
meninggalkan 1001 pengalaman berharga 
untuk kita meneruskan pengembaraan di tahun 2011 ini 
dengan memperbaiki segala kelemahan dan
menggandakan segala kekuatan yang sedia ada!




Mara dan terus mara menuju impian!

Tuesday, December 28, 2010

Terapi minda...

Menu sarapan pagi: Timun, salad (dihiris) dan carrot yang disagat/parut..digaul bersama..
Bahan yang digoreng; potato, sosej dan telur.. (masukkan sedikit garam dan tabur sedikit lada hitam)
*goreng satu persatu, pastu baru gaulkan semua sekali...
Jadilah Burger Potato...hehehe

Jommmm makannnnn....

Tempat letak CD / DVD laptop tak dapat dibuka?

Ada kes yang berlaku, Optical Drive (tempat dimasukkan CD / DVD) tidak dapat dibuka walaupun telah menekan butangnya. Cuba perhatikan di tepi butang, ada tak satu lubang kecil di situ? Pasti ada. Lihat gambar di bawah ini.

Perhatikan rupa Optical Drive di laptop...

Lubang kecil yang dalam bulatan kuning.

Anda hanya perlu ambil jarum atau dawai yang kecil, cucukkan dalam lubang itu dan ia akan boleh buka walaupun laptop 'off' pada masa itu, InsyaAllah.

CD & DVD Player laptop rosak?



Apa yang terjadi sekiranya setelah kita memasukkan pemain CD atau DVD ke Optical Drive ini, ia tidak dapat dibaca atau dikesan di komputer kita?

1) Cuba uji CD / DVD itu di komputer lain, kalau tak dapat dikesan juga, kemungkinan CD / DVD player tersebut yang rosak.

2) Sekiranya boleh dikesan pada komputer lain, ada 2 kemungkinan yang berlaku pada Optical Drive laptop kita sama ada:
  • 'Laser optical drive' yang rosak menyebabkan semua CD/DVD tidak boleh dibaca. Jika hanya boleh  baca CD sahaja atau DVD sahaja maka salah satu laser untuk CD atau DVD sahaja yang bermasalah.
  • 'Connector' kepada CD/DVD player di 'Motherboard' yang rosak. Jika puncanya di sini biasanya CD/DVD player tidak dapat dikesan di 'My Computer'. Untuk pastikan puncanya anda juga boleh tengok di bios sama ada dapat dikesan atau tidak CD/DVD player di sana.

Terapi minda...

Nasi...
Kari ayam...
Acar timun...
Untuk yang tersayang...

Ni salah satu hasil air tanganku untuk suami tercinta...
Hubby cakap nasi dagang ni tak rasa muak...
Alhamdulillah!

Cara nak buat senang je..

Untuk nasi:
- basuh beras nasi dagang - toskan
- pastu masukkan santan (sukatan: jumlah santan sama banyak dengan sukatan beras-boleh juga dilebihkan sedikit sahaja contohnya beras 5 pot, santan 5 1/2 pot)
- masukkan sedikit garam, halia dan halba..
- letakkan dalam rice cooker.. kacau sekali-sekala
- bila dah agak nak masak, masukkan bawang merah yang dimayang (2 ulas)
- tunggu nasi masak..
**sebelum ni saya buat nasi dagang guna beras pulut sebab tak jumpa beras nasi dagang Kelantan kat Gombak ni. Caranya senang juga.. gantikan beras nasi dagan dengan beras biasa + beras pulut.. sifir dia 2 pot beras biasa dan 1 pot beras pulut.. basuh beras ni, kemudian masukkan santan 2 1/2 pot (santan dikurangkan sedikit sebab nanti pulut tu lembik sangat). Cara masak sama dengan yang di atas.

------------
Cara saya masak kari ayam:

- tumis bawang merah (4-5 ulas), bawang putih (2-3 ulas), halia (1 inci) dan lengkuas (1 inci) (blender/tumbuk)
- pastu masukkan kari ayam (saya tambah sedikit kari ikan sebab biasanya nasi dagang dimakan dengan kari ikan aye -tongkol-jadi nak bagi rasa ala2 kari ikan saya masukkanlah kari ni..hehe - nilah akibatnya tak meracang dulu nak masak apa, tengok apa yang ada kat dapur, rasa nak makan, terus masak..) {saya masukkan 3 sudu kari ayam dan 1 sudu kari ikan untuk 8-10 potong ayam}
- tumis lagi bagi kari ni betul2 masak... masukkan kulit kayu manis, bunga lawang & sedikit halba..
- masukkan ayam, garam, nisan (gula melaka), sedikit air..
- masukkan santan... bila dah cukup masak, boleh tutup api...=)

--------------

Acar timun:
- gaul sedikit cuka, perahan asam limau nipis, garam dan gula.
- masukkan timun, lobak merah, lada, bawang besar (bahan-bahan lain yang boleh dimasukkan; halia muda, kubis dll)
- gaul bagi sebati..
- biarkan 1/2 jam ke 40 minit bagi bahan perap tadi rasa pada timun...
--------------

Siap untuk dimakan.... 

Apa itu Optical Drive?

Foto ini adalah optical drive yang terdapat pada laptop.

Optical drive ini terbahagi kepada tiga jenis iaitu:
i) CD-RW
ii) DVD-RW
iii) Blu-Ray (paling terkini berada di pasaran)

CD-RW
DVD-RW
Blu-Ray Disk Writer
** 3 foto ini merupakan optical drive yang terdapat pada desktop

Setiap jenis terbahagi kepada dua bahagian iaitu:

   1. Untuk baca data sahaja. (CD-ROM, DVD-ROM)
   2. Untuk baca dan rekod (writer @ RW). Gambar di atas ialah yang mempunyai kelebihan rekod.

Setiap jenis juga mempunyai kapasiti tersendiri yang membezakan antara satu sama lain bergantung kepada keperluan pengguna. CD mampu menyimpan data sehingga 700MB, DVD pula maksimum penyimpanan data sebanyak 4.7GB dan Blu-ray disc pula mampu menyimpan sehingga 25GB untuk satu layer. Jika 2 layer  50GB lah saiz data yang boleh disimpan!

Walaubagaimanapun, masih jarang pengguna memilih Blu-ray disc kerana harganya yang mahal dan masih baru di pasaran.

Tips Bateri Laptop Tahan Lebih Lama

Jika membeli laptop baru atau bateri laptop yang baru, cas bateri itu selama 6-8 jam untuk pertama kali. Untuk kali kedua dan seterusnya cas sehingga penuh sahaja. Cara ini akan membantu untuk set bateri laptop kita mencapai kapasiti cas pada tahap paling tinggi sebelum digunakan.

Kalau nak bagi bateri tahan lama, jangan biarkan bateri habis dulu baru cas, sebaliknya apabila bateri tinggal sikit je sudah boleh terus cas.

Dan sebaik-baiknya elakkan mengamalkan menggunakan kedua-duanya (guna bateri dan dalam masa yang sama guna adapter/charger yang disambungkan kepada bekalan elektrik sedangkan bateri masih penuh) kerana ia akan mengurangkan jangka hayat bateri serta boleh merosakkan bateri laptop kita.


Terapi minda...

Ubi kentang, sosej dan telur yang digoreng...
Kubis (digaul bersama lada hitam)
Tomato dan salad
Campur semua sekali..jadilah Roti Telur Bersalad...
Jemput makan...hehe

Perbezaan antara Desktop, Laptop dan Netbook (Siri 2)

Artikel sebelum ini Sis Fiza ada kongsikan foto perbezaan antara desktop, laptop (notebook) dan netbook.

Ketiga-tiga komputer ini berbeza dari sudut:

1) Saiz
1.1 - Skrin
1.2 - Saiz fizikal
1.3 - Berat

2) Processor

 3) RAM

4) Video
5) Bateri
6) Keyboard
7) Trackpad
8) Webcam
9) Optical drive

10) Aksesori

Wednesday, December 8, 2010

Perbezaan antara Desktop, Laptop dan Netbook (Siri 1)

Di sini Sis Fiza ingin kongsikan dengan pembaca sekalian perbezaan di antara desktop, laptop (atau dikenali juga sebagai notebook) dan netbook.

Desktop

Laptop / Notebook

Netbook
Paling ketara ketiga-tiga komponen ini berbeza dari sudut saiz. Keterangan lanjut nantikan Siri 2 untuk tajuk ini... =)

Tuesday, December 7, 2010

Salam Ma'al Hijrah

Assalamualaikum WBT...

Bersempena dengan 1 Muharram 1432 Hijriyyah pada hari ini, sukalah Sis Fiza mengucapkan Selamat Berhijrah kepada semua pembaca blog Sis Fiza. 

Marilah kita sama-sama berhjrah ke arah yang lebih baik, melakukan apa yang disuruh oleh Allah dan meninggalkan laranganNya.

Marilah kita berhijrah daripada tak solat kepada solat 5 waktu sehari semalam.
Marilah kita berhijrah daripada melengah-lengahkan solat kepada solat di awal waktu.
Marilah kita berhijrah daripada mengumpat kepada memperbanyakkan menyebut Astaghfirullahal'azhim..
Marilah kita berhijrah daripada bermalas-malasan kepada berajin-rajian.
Marilah kita berhijrah daripada kedekut kepada pemurah.
Marilah kita berhijrah daripada membuat maksiat kepada berbuat kebaikan.
Marilah kita berhijrah daripada memakai pakaian ketat kepada berpakaian longgar.
Marilah kita berhijrah daripada tak pakai tudung kepada memakai tudung.
(boleh lihat koleksi tudung di sini..)

Pendek kata..marilah kita menghijrahkan diri kita daripada mengundang kemurkaan Allah kepada mendekatkan diri kepadaNya..

Semoga usaha kita untuk berhijrah ke arah yang lebih baik mendapat rahmatNya dan keampunan dariNya.


Tuesday, November 30, 2010

Elakkan guna Adapter (Charger) Laptop Universal


Kalau charger laptop rosak, kami tak galakkan anda gunakan charger universal. Seelok-eloknya gantikan dengan charger yang berjenama laptop tersebut & mempunyai voltan output yang sama (ataupun kurang, jangan lebih je) dengan yang asal, laptop lebih selamat. InsyaAllah.

Gambar charger universal (ada ditulis Universal AC Adapter di kotak 4 segi tu)