Friday, September 17, 2010

Peristiwa di Negeri Serambi Mekah...

Pada 13 September 2010 bersamaan 4 Syawal 1431h, Kelantan mencatat sejarah dengan pengisytiharan Tuanku Muhammad Faris Petra sebagai Sultan bagi menggantikan ayahanda baginda yang sedang gering. 

Alhamdulillah, sejak dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan, ada banyak perubahan yang dibawa oleh Sultan Kelantan yang baru Tuanku Muhammad Faris Petra. Selesai ditabalkan sebagai Sultan, takbir bergema menggantikan slogan 'Daulat Tuanku'... ALLAHU AKBAR! ALLAHU AKBAR! ALLAHU AKBAR! 

Terasa betul rahmatNya apabila dinaungi oleh pemimpin yang meletakkan Islam di tangga yang teratas. Lebih-lebih lagi apabila menatap gambar-gambar di bawah ini. Sangat membuatkan Sis Fiza rasa terharu.

Photo 1: Tuanku Faris berada dihadapan sebelah kanan Tuan Guru Menteri Besar ketika para makmum mula bersalaman dengan Tuanku dan para pimpinan Kerajaan Negeri Kelantan sebaik selesai solat sunat selepas solat Jumaat...
Photo 2: Menyedari Tuan Guru Menteri Besar berada agak terkebelakang, dengan segera Tuanku Faris memanggil Tuan Guru Menteri Besar agar bersama dengan Baginda dihadapan agar mudah para makmum bersalaman dengan mereka... "Tok Guru mari dok sebeloh kito sini", kata Tuanku Faris kepada Tuan Guru Menteri Besar...Tuan Guru pada mulanya memberi laluan kepada Tuanku Faris kerana menghormati Baginda Sultan.

Photo 3: Tuanku Faris memberikan laluan kepada Tuan Guru Menteri Besar supaya berada bersama Baginda di hadapan..
Photo 4: "Sebeloh ni Tok Guru", kata Tuanku Faris kepada Tuan Guru Menteri Besar sambil Baginda Tuanku Faris dan yang lainnya mempersilakan Tuan Guru kehadapan...
Photo 5: Gabungan 3 posisi penting dalam pentadbiran Negeri Kelantan...

Photo 6: Para makmum beratur mengikut giliran untuk beramah mesra dengan 3 orang penting dalam Negeri Kelantan...

2 comments: